Vlada usvojila rebalans budžeta za 2021. godinu

Vlada Brčko distrikta BiH održala je osmu vanrednu sjednicu na kojoj je usvojila Nacrt odluke o izmjenama Budžeta Brčko distrikta BiH za 2021. godinu, a koja će biti upućena u skupštinsku proceduru sa zahtjevom za vanredno zasijedanje po ovom pitanju 1. jula.
Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta rekao je da je ovo prvi rebalans budžeta za ovu godinu i da je sačinjen na osnovu potreba odjela i institucija, zakonskih obaveza, obaveza na osnovu sporazuma te potreba kapitalnih ulaganja.

Image for news

Gradonačelnik je kazao da se budžet uvećava za preko 15 000 000 konvertibilnih maraka.

„ U međuvremenu smo odlučili da evidentiramo sva nenaplaćena potraživanja koja se vode u Kancelariji za upravljanje javnom imovinom. Imamo dio prihoda koji ćemo ostvariti prodajom zemljišta putem specijalne pogodbe sa „Studen Holdingom“. Doći će do uvećanja finansiranja zbog kredita koji smo dobili u međuvremenu, i to prvu tranšu od 2,5 miliona KM, za potrebe borbe protiv COVIDA-19. Takođe, imamo višak prihoda nad rashodima iz ranijih godina, i to preko 6 460 000 KM i dio prenosa sredstava iz kapitalnog budžeta iz 2019. i 2020. godine“, pojasnio je gradonačelnik Kadrić.

On je, govoreći o rashodovnoj strani rebalansa budžeta istakao da će 10 0000 000 KM biti raspoređeno na kapitalna ulaganja.

„U Odjeljenju za komunalne poslove predvidjeli smo 3 000 000 KM za izgradnju kanalizacione mreže i javnu rasvjetu, zatim u Odjeljenju za javne posolove 4 061 000 KM za izgradnju putne infrastrukture, u Kancelariji za javnu imovinu planirali smo 2 500 000 KM za rekonstrukciju i održavanje javnih objekata te rekonstruisati objekat na Bescarinskoj zoni, za šta je predviđeno 200 000 KM i to za potrebe Civilne zaštite i njihovo izmještanje iz centralne gradske zone“, rekao je gradonačelnik Kadrić.

On je dodao i da je u Odjeljenju za obrazovanje planirano preko 350 000 KM za nastavak izgradnje fiskulurnih dvorana u JU „Poljoprivredna i medicinska škola“ i Peta osnovna škola- područna škola Brod.

Govoreći o ostalim rashodima gradonačelnik je naveo da su na poziciji materjalnih troškova i ugovorenih usluga povećana sredstava za 300 000 KM za održavanje javnih objekata.

„ Uradićemo pripremne aktivnosti u staroj zgradi Policije da bismo u ove prostorije uselili Inspektorat, Odjeljenje za evropske integracije i međunarodnu saradnju i druge službe“, kazao je Kadrić.

On je naglasio da je za stambeno zbinjavanje boračkih kategorija izdvojeno 1 200 000 KM.

„ To su sredstva koja nismo isplatili prošle godine zbog pandemije virusa korona. Ovim smo ispunili obećanje svim boračkim udruženjima da ćemo ove godine realizovati taj projekat, a na raspolaganju im je i 1 200 000 KM za ove namjene iz budžeta za tekuću godinu, što je ukupno 2 400 000 KM koje mogu realizovati. Služba boračko invalidske zaštite već obilazi stambene jedinice korisnika koji su aplicirali po javnom pozivu“, dodao je Kadrić.

On je napomenuo da je za potrebe ugovora sa JP „Komunalno Brčko“ za čišćenje i pranje ulica i održavanje zelenih površina izdvojeno 100 000 KM te za održavanje njivskih puteva, mostova i čišćenje kanala u Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu 118 000 KM.

„ Izdaci za tekuće kapitalne transfere su preko 5 500 000 KM i moram spomenuti da smo ovim rebalasom planirali 2 200 000 KM za podsticaj u poljoprivredi iz 2020. godine, preostalih 20 %, čime ćemo u potpunosti isplatiti podsticaje u poljoprivredi za prošlu godinu. Predviđen je i transfer Razvojno-garantnom fondu od 300 000 KM za potrebe Jedince za implementaciju međunarodnih projekata kako bismo se mogli priključiti lokalnim zajednicma  koje uspješno realizuju međunarodne projekte, posebno grant sredstva“, dodao je Kadrić.

On je napomenuo i transfer Fondu zdravstvenog osiguranja, prema zaključku Skupštine, za nabavku senzora za mjerenje šećera u iznosu od 200 000 KM,  subvenciju JP „Radio Brčko“ u iznosu od 140 000 KM te predviđenih 139 000 KM za nabvaku opreme za COVID laboratoriju u Odjeljenju za zdravstvo i ostale usluge.

Gradonačelnik Esed Kadrić je najavio da će početkom septembra Vlada izvršiti novu valorizaciju prihoda koje Brčko distrikt ostvaruje te ukoliko bude potrebe za intervencijom na neke značajnije kapitalne projekte i ostale potrebe vladinih odjeljenja, sačiniti novi rebalas budžeta.